Puzzelen: 10x een positief effect op jouw brein

Door Valerie van der Klift | Laatst bijgewerkt 29 december 2022

"Vroeger was alles beter. Of dat écht zo is, daar zijn de meningen weleens over verdeeld. Maar als het gaat om spelletjes, dan zijn de klassieke spelletjes vaak zo gek nog niet. Zoals legpuzzels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat legpuzzels verrassende voordelen hebben voor je brein!"

Legpuzzels zijn al eeuwen populair. De allereerste puzzel zou in 1760 zijn bedacht door de Londense cartograaf en graveur John Spilsbury. Hij plakte een landkaart op hout en sneed de landen eruit. Vervolgens gebruikte de plaatselijke school deze puzzel bij aardrijkskundelessen. Dit was een groot succes, en al snel volgden er allerlei andere afbeeldingen dan kaarten.

Fast forward naar het heden: puzzels zijn nu verkrijgbaar van zowel hout als karton én te personaliseren! Je kunt gepersonaliseerde puzzels maken met werkelijk élke afbeelding of foto die je maar kunt wensen.

De 10 voordelen van puzzelen

Hartstikke leuk allemaal, maar wat maakt puzzelen nu zo goed voor jouw brein? Uit onderzoek blijkt dat dit de 10 voordelen zijn van puzzelen: 

  1. Puzzelen verhoogt je IQ

    Je hebt je volledige aandacht nodig tijdens het puzzelen. Als je dat elke dag doet, verhoogt jouw IQ met 4 punten. Best indrukwekkend toch? Als jonge kinderen veel puzzelen, dan neemt hun IQ al op zeer jonge leeftijd toe.
  2. Puzzelen verbetert je kortetermijngeheugen

    Puzzelen zorgt voor meer verbindingen tussen hersencellen. Dit zorgt voor de mentale snelheid om te denken en verbetert het oproepen van herinneringen.
  3. Puzzelen traint beide kanten van je hersenen

    Het linkerdeel van de hersenen stuurt het logische deel aan, en het rechterdeel werkt met creativiteit en intuïtie. Tijdens het puzzelen zijn beide hersenhelften betrokken waardoor je ze tegelijk traint.
  4. Puzzelen stimuleert visueel-ruimtelijk redeneren

    Tijdens het puzzelen denk je bij elk afzonderlijk stukje over de vorm en kleuren, en waar het past. Het inzicht dat je hiermee ontwikkelt helpt je bijvoorbeeld tijdens het kaartlezen of boodschappen in je tas puzzelen.
  5. Puzzelen traint jouw aandacht voor detail

    Veel puzzelstukjes lijken op elkaar. Dat vraagt om een enorme aandacht voor de kleinste details die het verschil maken.
  6. Puzzelen verlaagt stress

    Terwijl je puzzelt, heeft jouw brein de volledige aandacht voor het oplossen ervan. Je denkt even niet aan werk, huishouden of andere zaken, waardoor je je op dat moment ontspant. Regelmatig puzzelen verlaagt het stressniveau enorm.
  7. Puzzelen verbetert jouw probleemoplossendvermogen

    Je hebt verschillende technieken nodig om de puzzel te maken. Deze vaardigheden helpen je creatiever te zijn in het oplossen van problemen, kritisch nadenken en jouw aanpassingsvermogen.
  8. Puzzelen verhoogt jouw productiviteit

    Omdat je tijdens het puzzelen zo geconcentreerd bent, stijgt jouw productiviteit. Puzzelen is dan ook een goede bezigheid als korte werkpauze.
  9. Puzzelen helpt je beter samenwerken

    Puzzelen is een enorm geschikt spel om samen te doen. Regelmatig met anderen samen puzzelen, versterkt je band met de ander. En bijvoorbeeld op je werk helpt het je verder om beter samen te werken met collega’s.
  10. Puzzelen zorgt voor een langer en gezond leven

    Als je regelmatig puzzelt, heb je volgens studies minder kans op geheugenverlies, Alzheimer of dementie.

Zelf puzzels maken met jouw eigen ontwerp

Echt de héle puzzel zelf maken, from scratch? Dat kan met blanco sublimatiepuzzels. Deze kun je met een vlakpers bedrukken met werkelijke elke gewenste opdruk. Of het nu een tekst, afbeelding of foto is. Álles kan.

Benieuwd naar de opties? Bekijk het gehele assortiment met blanco fotopuzzels. Hier vind je zowel kinderpuzzels van 6 stukjes, als XL-fotopuzzels voor oudere kinderen en volwassenen van 500, 1000 en zelfs 1500 stukjes.
 

Gerelateerde artikelen

Blog 5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

Het is weer bijna zover - Koningsdag komt eraan en Nederland maakt zich klaar voor een dag vol feestelijkheden ter ere van Koning Willem-Alexander. Als bedrijf is dit het perfecte moment om je assortiment aan te vullen met unieke en op maat gemaakte Koningsdagartikelen. In deze blog verkennen we enkele creatieve ideeën om je sublimatie artikelen te transformeren in feestelijke en koninklijke meesterwerken. Laten we samen ontdekken hoe je je klanten kunt betoveren met onze Koningsdagcollectie.

Banner Back to School Essentials: Discover Must-Have Supplies in Our Back-to-School Collection

Laat je Inspireren voor jouw Sublimatie Back to School Collectie

Maak je klaar voor het nieuwe schooljaar door creativiteit en personalisatie toe te voegen aan elke student zijn ervaring. Ontdek ons diverse assortiment aan sublimatie accessoires, ontworpen om schoolbenodigdheden naar een hoger niveau te tillen en elk moment onvergetelijk te maken.

Ontvang de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van Technotape om het onmisbare nieuws en informatie in je inbox te ontvangen.

 

Privacy *

Volg ons op social media

Top artikel