Hoe kies je het juiste sublimatiepapier?

Door Caroline van der Vis | Laatst bijgewerkt 20 april 2023

Waarom sublimatie?

Met de sublimatietechniek maak je de mooiste fotorealistische prints, full colour! De hoge afdrukkwaliteit biedt levendige kleuren en scherpe details. Bovendien heeft de sublimatietechniek het voordeel dat de inkt doordringt in de vezels van het substraat, waardoor de afdruk duurzaam en wasbestendig is. 

Sublimatiepapier

Om sublimatieprints te maken, is sublimatiepapier een essentieel onderdeel van het proces. Het is namelijk het medium dat de afbeelding overbrengt van het papier naar het product dat je wilt bedrukken. Maar welke soorten sublimatiepapier bestaan er en wat is het verschil? In deze blog zullen we deze vragen beantwoorden. 

Er bestaan verschillende soorten sublimatiepapier die elk hun eigen kenmerken hebben. Zo zijn er bijvoorbeeld sublimatiepapieren met een hoge of lage inktopname en papieren met een witte of transparante drager.  

Er zijn verschillende formaten sublimatiepapier beschikbaar, afhankelijk van de printer die je gebruikt en de toepassing waarvoor je het sublimatieproces wilt gebruiken. Wij verkopen hoogwaardig sublimatiepapier van de merken S-Race, Texprint en TruePix in verschillende formaten, A4, A3, A3+ en rollen van verschillende breedtes, zoals: 13”, 17”, 24”, 44” en zelfs 64” voor groot formaat producties. 

S-Race sublimatiepapier – aanbevolen door Technotape

Het sublimatiepapier van S-Race staat bekend om zijn hoge kleurverzadiging en scherpe afdrukken. Het papier is veelzijdig en geschikt voor afdrukken op zowel zachte als harde substraten, zoals textiel, mokken, puzzels en muismatten. Het is verkrijgbaar in verschillende formaten en heeft een uitstekende tranferkwaliteit.

TexPrint

Texprint is een merk sublimatiepapier dat verschillende soorten sublimatiepapier aanbiedt die geschikt zijn voor verschillende toepassingen. Hieronder staan de sublimatiepapieren die Technotape voorradig heeft:

Texprint DTxp Light (TexprintXPHR) en Texprint DTr Heavy (TexprintR)

Het belangrijkste verschil tussen DTxp Light en DTr Heavy is het gewicht van het papier. DTxp Light heeft een lager gramgewicht (ca. 105 g/m²) in vergelijking met DTr Heavy (ca. 150 g/m²). Dit betekent dat DTr Heavy een dichtere structuur heeft en zwaarder aanvoelt dan DTxp Light. 

Deze verschillen in gewicht en dichtheid hebben enkele effecten op de prestaties van het papier. Zo heeft DTr Heavy een hogere inktabsorptie en daardoor een betere kleuroverdracht en kleurverzadiging dan DTxp Light. Dit betekent dat het eindresultaat op DTr Heavy doorgaans levendiger en helderder is dan op DTxp Light. 

Echter, vanwege het zwaardere gewicht van DTr Heavy kan het papier iets langer nodig hebben om te drogen na het printen. DTxp Light droogt over het algemeen sneller. 

Het kiezen tussen DTxp Light of DTr Heavy hangt af van de specifieke toepassing en de voorkeur van de gebruiker. DTr Heavy is meer geschikt voor textielproducten, mokken en metalen die een levendige en kleurrijke afwerking vereisen, terwijl DTxp Light geschikter is voor producten waarbij een snellere droogtijd belangrijker zoals bij grote producties in combinatie met sublimatieprinters met hoge printsnelheden.

Truepix bij Sawgrass

Truepix is ontwikkeld door Sawgrass Technologies. Het sublimatiepapier TruePix is speciaal ontwikkeld om te gebruiken in combinatie met de Virtuoso sublimatieprinters- en inkten van Sawgrass. Dit sublimatiepapier heeft een glad oppervlak dat zorgt voor een gelijkmatige inktabsorptie en een scherpe beeldweergave zonder vervaging. Dit maakt het geschikt voor een breed scala aan substraten zoals: keramiek, textiel en metalen.

Bij het kiezen van sublimatiepapier is het dus belangrijk om rekening te houden met de volgende kenmerken:

Gewicht en dikte: Kies sublimatiepapier met een gewicht en dikte die geschikt zijn voor uw specifieke toepassing. Lichter papier kan geschikt zijn voor textiel, terwijl zwaarder papier beter werkt voor harde oppervlakken.

Afmetingen: Kies sublimatiepapier in de juiste afmetingen voor uw printer en het substraat dat u gaat gebruiken. De meeste sublimatiepapieren zijn verkrijgbaar in rollen of vellen. Voor mokkenproductie bevelen wij de speciale mokkenstrookjes aan van S-Race of TruePix.

Droogtijd: De droogtijd van het sublimatiepapier is belangrijk voor het vermijden van vlekken op het substraat. Kies sublimatiepapier met een korte droogtijd om het risico op vlekken te minimaliseren.

Het is belangrijk om te weten welk sublimatiepapier het beste past bij uw specifieke toepassing. Neem contact op met onze klantenservice voor meer informatie over welk sublimatiepapier geschikt is voor uw printer en toepassing. 

Neem contact op met onze klantenservice.
 

Gerelateerde artikelen

Blog 5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

Het is weer bijna zover - Koningsdag komt eraan en Nederland maakt zich klaar voor een dag vol feestelijkheden ter ere van Koning Willem-Alexander. Als bedrijf is dit het perfecte moment om je assortiment aan te vullen met unieke en op maat gemaakte Koningsdagartikelen. In deze blog verkennen we enkele creatieve ideeën om je sublimatie artikelen te transformeren in feestelijke en koninklijke meesterwerken. Laten we samen ontdekken hoe je je klanten kunt betoveren met onze Koningsdagcollectie.

Banner Back to School Essentials: Discover Must-Have Supplies in Our Back-to-School Collection

Laat je Inspireren voor jouw Sublimatie Back to School Collectie

Maak je klaar voor het nieuwe schooljaar door creativiteit en personalisatie toe te voegen aan elke student zijn ervaring. Ontdek ons diverse assortiment aan sublimatie accessoires, ontworpen om schoolbenodigdheden naar een hoger niveau te tillen en elk moment onvergetelijk te maken.

Ontvang de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van Technotape om het onmisbare nieuws en informatie in je inbox te ontvangen.

 

Privacy *

Volg ons op social media

Top artikel