Wat is sublimatie?


Sublimatie is een digitale printtechniek die wordt gebruikt om verschillende producten en materialen te decoreren die met polymeer zijn gecoat. Hoe werkt het precies en wat kun je ermee? Op deze informatiepagina lees je alle details. 

Sublimatieproces uitgelegd

Sublimatie is een uniek chemisch proces waarbij de stof onder de juiste hitte en druk overgaat van de vaste fase naar een gasvormige fase. De items die kunnen worden gesublimeerd zijn polyester stoffen of items die zijn gecoat met polymeer. Zodra het polymeer door warmte is geactiveerd, kan de inkt, die is gemaakt van een speciale kleurstof, zich op moleculair niveau hechten aan de polyester, waardoor de afbeeldingen permanent worden.

1. Gebruik sublimatiehardware, inkt en transferpapier 

Druk je ontwerp af met een speciale sublimatieprinter en inkt op sublimatietransferpapier. Afhankelijk van het blanco product dat je gaat decoreren, moet je de afbeelding spiegelen. De inkt wordt tijdelijk geabsorbeerd door de microporeuze coating op het sublimatietransferpapier. Zodra het is gedroogd, kan de afbeelding met warmte worden aangebracht op je blanco polyester gecoate product.

Sublimatie Hardware

3D Sublimatie Oven
Turbo wrapper 10/11oz
Turbo wrapper 15oz
Alle Sublimatie Hardware

Sublimatie Inkt

SubliJet-HD Geel
SubliJet-HD Zwart
SubliJet-UHD Cyan
Alle Sublimatie Inkt

Sublimatie Papier

S-RACE Sublimatiepapier
S-RACE Papier mokken
Xtreme 3D Sublimatiefolie
Alle Sublimatie Papier

2. Selecteer de sublimatie blanco

Selecteer het lege sublimatie-item dat je wilt bedrukken. Sublimatieartikelen kunnen van veel verschillende materialen worden gemaakt, zoals keramiek, glas en roestvrij staal. Deze artikelen zijn voorzien van een polymeer coating. Tenzij het item is gemaakt van polyester, zoals telefoonhoesjes, polyester stoffen en broodtrommels.

Mokken & Glaswerk
Drinkwaren
Woondecoratie
Puzzels
Speelgoed & Pluche
Kantoor & Studie

3. Druk je sublimatie blanco af

Plak het bedrukte ontwerp met hittebestendige tape met de afbeeldingzijde op het product en plaats het in de mokpers of platte transferpers. De pers zorgt voor de warmte en druk die nodig zijn om het sublimatieproces te laten plaatsvinden. Onder de hittepers gebeuren er twee dingen: de polyester wordt geactiveerd om te openen en de inkt op te nemen, terwijl de inkt verandert in een gas dat zich hecht aan de polymeerporiën. Zodra je het product afkoelt, "sluiten" de polymeerporiën het beeld permanent in het product. Het is belangrijk dat je de juiste temperatuur, druk en tijd instelt op basis van het item dat je gaat decoreren. Om de beste resultaten te krijgen, moet je ervoor zorgen dat de hittepers de juiste instellingen heeft.

Het uiteindelijke resultaat? Het zijn haarscherpe, fotorealistische prints die permanent in de ondergrond van het product zijn gesublimeerd. Een item dat is gesublimeerd, de afbeelding zal niet vervagen, krassen, barsten of schillen en het is wasbestendig! Het is een uiterst duurzaam digitaal drukproces om veel producten te creëren die keer op keer kunnen worden gebruikt!

Neem contact met ons op voor persoonlijk advies
Velden gemarkeerd met asterisks (*) zijn verplicht.
Privacy *