Krimpfolie en Sublimatie: Een Perfecte Match!

Door Caroline | Laatst bijgewerkt 21 november 2023

Sublimatie is een populaire techniek om afbeeldingen en ontwerpen op verschillende materialen te bedrukken. Een interessante toevoeging aan deze techniek is het gebruik van krimpfolie. Krimpfolie kan in combinatie het gebruik van een oven het sublimatieproces naar een hoger niveau tillen, resulterend in kleurrijke en duurzame creaties. In deze blog ontdek je alles wat je moet weten over het gebruik van krimpfolie bij sublimatie.

Wat is krimpfolie?

Krimpfolie, ook wel bekend als krimpkous, is een plastic vel dat krimpt wanneer het wordt verwarmd. Dit proces zorgt ervoor dat het folie strak om het substraat wordt getrokken. Waardoor er net als bij het gebruik van een mokkenpers of een wrap, druk op wordt gebouwd, zodat er een glad en gepersonaliseerd oppervlak ontstaat.

Voordelen van krimpfolie bij sublimatie

Het sublimeren van cilindervormige producten, zoals mokken, drinkflessen, bekers, glazen maar ook bijvoorbeeld (bloem)potten en schalen kunnen een uitdaging zijn vanwege de complexe vorm. Het gebruik van krimpfolie in combinatie met een oven kan het proces echter aanzienlijk vereenvoudigen en verbeteren.

 • Gelijkmatige warmteverdeling: Een oven zorgt voor een gelijkmatige warmteverdeling rondom het product. Dit is essentieel bij sublimatie, waarbij hitte en druk gelijkmatig moeten worden toegepast om een hoogwaardige afdruk te verkrijgen. Door het product met krimpfolie te bedekken en in de oven te plaatsen, wordt ervoor gezorgd dat de hitte gelijkmatig wordt verdeeld over het hele oppervlak, wat resulteert in een consistente en levendige afdruk.
 • Uniformiteit van de krimp: In een oven kan de krimpfolie gelijkmatig en gecontroleerd krimpen. Dit is belangrijk om ervoor te zorgen dat de krimpfolie strak om het sublimatieontwerp wordt getrokken, waardoor een glad oppervlak ontstaat zonder luchtbellen of rimpels. Een gelijkmatige krimp zorgt voor een professioneel eindresultaat.
 • Efficiëntie en schaalbaarheid: Het gebruik van een oven met krimpfolie maakt het mogelijk om meerdere producten tegelijkertijd te sublimeren. Dit verhoogt de efficiëntie en maakt het proces schaalbaar voor grotere productieaantallen. Het bespaart tijd en energie, vooral als je met grote hoeveelheden producten werkt.
 • Flexibiliteit in materialen: Met een oven kun je verschillende materialen sublimeren, zoals keramiek, glas en metalen. Door krimpfolie te gebruiken, kun je deze materialen beschermen en een duurzame, hoogwaardige afwerking garanderen, ongeacht het materiaal van het substraat. 

Hoe gebruik je krimpfolie bij sublimatie?

 • Bereid het substraat voor dat je wilt gaan bedrukken: Zorg ervoor dat het substraat schoon en vetvrij is voordat je begint met sublimatie.
 • Ontwerp je sublimatieprint: Creëer een aantrekkelijk ontwerp dat je wilt sublimeren op het substraat.
 • Print en pers: Druk het ontwerp af met een sublimatieprinter in combinatie met sublimatie-inkt en papier.
 • Snijd en bevestig de krimpfolie: Gebruikt het juiste formaat krimpfolie en zorg ervoor dat het het sublimatieontwerp volledig bedekt. Plaats de krimpfolie over het sublimatieontwerp.
 • Verwarm en krimp: Verhit het geheel met een heat gun of houd het object in de oven totdat de krimpfolie strak om het sublimatieontwerp zit.
 • Afkoelen en bewonderen: Laat het geheel afkoelen, pel de krimpfolie van het product en bewonder het prachtige, professionele resultaat!

Tips voor succesvol sublimeren met krimpfolie

 • Experimenteer met temperaturen en tijden: Verschillende krimpfolies en -types vereisen mogelijk verschillende temperaturen en tijden voor het beste resultaat. Experimenteer en pas aan totdat je het perfecte proces hebt gevonden.
 • Wees geduldig: Neem de tijd om de krimpfolie gelijkmatig te verwarmen. Te snel of te langzaam verwarmen kan leiden tot ongewenste resultaten.
 • Oefening baart kunst: Het kan even duren voordat je de techniek onder de knie hebt. Blijf oefenen en wees niet bang om te experimenteren met verschillende ontwerpen en folies.

Met krimpfolie kun je je sublimatieprojecten naar een hoger niveau tillen. De combinatie van sublimatie en krimpfolie biedt niet alleen duurzaamheid en bescherming, maar ook eindeloze creatieve mogelijkheden. Dus waar wacht je nog op? Ga aan de slag en creëer prachtige, gepersonaliseerde items met behulp van deze geweldige techniek!

Heb je nog vragen schroom dan niet om contact op te nemen met een van onze specialisten!
 

Gerelateerde artikelen

Blog 5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

5 Sublimatie Artikelen voor een Creatief Koningsdag Design

Het is weer bijna zover - Koningsdag komt eraan en Nederland maakt zich klaar voor een dag vol feestelijkheden ter ere van Koning Willem-Alexander. Als bedrijf is dit het perfecte moment om je assortiment aan te vullen met unieke en op maat gemaakte Koningsdagartikelen. In deze blog verkennen we enkele creatieve ideeën om je sublimatie artikelen te transformeren in feestelijke en koninklijke meesterwerken. Laten we samen ontdekken hoe je je klanten kunt betoveren met onze Koningsdagcollectie.

Banner Back to School Essentials: Discover Must-Have Supplies in Our Back-to-School Collection

Laat je Inspireren voor jouw Sublimatie Back to School Collectie

Maak je klaar voor het nieuwe schooljaar door creativiteit en personalisatie toe te voegen aan elke student zijn ervaring. Ontdek ons diverse assortiment aan sublimatie accessoires, ontworpen om schoolbenodigdheden naar een hoger niveau te tillen en elk moment onvergetelijk te maken.

Ontvang de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van Technotape om het onmisbare nieuws en informatie in je inbox te ontvangen.

 

Privacy *

Volg ons op social media

Top artikel