Wat is beter: sublimeren met een pers of een oven en krimpfolie?

Door Valerie van der Klift | Laatst bijgewerkt 13 december 2022

"Als je bijvoorbeeld drinkflessen wilt sublimeren, dan heb je 2 opties. Je kunt ze bedrukken met een hittepers of met een oven. Beide opties zorgen voor de prachtigste bedrukte producten! Lees dit artikel om erachter te komen wat de beste keuze is voor jou."

Eigenlijk … heb je zelfs 3 opties. Je kunt flessen sublimeren met de:

Let op: als je met de oven flessen sublimeert, heb je krimpfolie nodig. Dit is verkrijgbaar in 3 verschillende maten.

De pers is praktisch voor kleinere werkruimtes

De hittepers is klein, neemt daardoor weinig ruimte in en is eenvoudig te verplaatsen. Dat is handig, als je beperkt (werk)ruimte hebt of wilt wisselen tussen verschillende hardware. De oven daarentegen, is een groot en log. Hiervoor zul je een vaste plek moeten inrichten.

De mokkenoven is ideaal voor grotere producties

Een ander groot verschil is de capaciteit. Met een pers kun je slechts 1 fles per keer sublimeren, en met de oven juist meerdere flessen tegelijk. Als de flessen rechtop in de oven passen, zelfs 15 tegelijk. Dit maakt de pers praktisch voor kleinere producties, en een oven juist voor de grote producties.

Razendsnel flessen bedrukken met de pers

Toch moet je de pers niet te snel onderschatten. Sublimeren gaat namelijk veel sneller met een pers. Je kunt in ongeveer 70 seconden een fles sublimeren. Als je een oven met krimpfolie gebruikt, dan duurt het drukproces 3 tot 6 minuten. De exacte druktijd is afhankelijk van het materiaal, bijvoorbeeld RVS of aluminium.

Verder hoef je met een pers alleen het geprinte ontwerp op de fles te plakken. Als je een oven gebruikt, heb je te maken met 2 extra handelingen. Na het ontwerp moet namelijk de krimpfolie nog om de fles. En na sublimatie moet de krimpfolie ook weer worden verwijderd, terwijl het nog heet is.

Een uitgebreid stappenplan van beide methoden, vind je in het artikel: DIY: drinkflessen sublimeren.

Meer flexibiliteit met de oven, uiteenlopende vormen en maten tegelijk sublimeren

De oven biedt meer flexibiliteit. Want hiermee sublimeer je gemakkelijk allerlei drinkflessen van diverse formaten tegelijkertijd. Dankzij de krimpfolie kun je ook andersgevormde producten sublimeren, die niet in de pers passen. Zoals het wijnglas van RVS.

Met de pers moet je rekening houden met de minimale en maximale diameter. Sommige flessen zijn bijvoorbeeld te smal. Verder moet je de pers telkens afstellen, als je wisselt van formaat fles.

Let op: drinkflessen met kunststof zijn niet geschikt om te sublimeren in de oven. Zoals de 500ml Sublimatie Drinkfles. Dit kan wel met een pers.

Twijfel je nog wat de beste optie is? Neem dan contact met ons op via [email protected]. Wij kijken graag met je mee, zodat je de beste keuze maakt.
 

Gerelateerde artikelen

Mix & match hoogwaardige ChromaLuxe fotopanelen voor aan de muur

Mix & match hoogwaardige ChromaLuxe fotopanelen voor aan de muur

Mooie wanddecoratie maakt een ruimte helemaal af. Vooral als je kiest voor gepersonaliseerde wandpanelen. Maar je hebt zó veel opties … In deze blog lees je over de verschillende wandpanelen van ChromaLuxe, en per ruimte welk type paneel het beste tot zijn recht komt. 

Puzzelen: 10x een positief effect op jouw brein

Puzzelen: 10x een positief effect op jouw brein

Vroeger was alles beter. Of dat écht zo is, daar zijn de meningen weleens over verdeeld. Maar als het gaat om spelletjes, dan zijn de klassieke spelletjes vaak zo gek nog niet. Zoals legpuzzels. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt namelijk dat legpuzzels verrassende voordelen hebben voor je brein!

Ontvang de nieuwsbrief

Abonneer je op de nieuwsbrief van Technotape om het onmisbare nieuws en informatie in je inbox te ontvangen.

 

Privacy *

Volg ons op social media

Top artikel