• Ruim assortiment
  • Innovatief
  • Snelle levering
035 541 80 94

Wat is sublimatie en wat kun je ermee?

Sublimeren betekenis

Wat is sublimeren en wat kun je ermee?

Sublimatie betekent een techniek waarmee je uiteenlopende producten en materialen kunt bedrukken. Maar hóé werkt dat dan precies en wat kun je ermee? Dat lees je in dit artikel.

Hoe werkt sublimatie?

Sublimatie is een proces waarbij onder hitte en druk een vaste stof direct naar een gasvorm overgaat. Hierbij slaat deze stof de vloeibare fase over. Wil je producten sublimeren? Dan kan uitsluitend met producten die van polyester zijn gemaakt of een polymeer coating hebben. Want verhit polyester heeft de eigenschap inkt op te nemen.

Stap-voor-stap sublimeren

Nog gedetailleerder gaat sublimatie als volgt:

  1. Print je ontwerp met speciaal daarvoor bedoelde sublimatie inkt op sublimatie papier. De inkt is hittegevoelig zodat je het in een later stadium kunt overzetten op je product. En het papier heeft een microporeuze coating. Deze zorgt ervoor dat de inkt snel droogt en ook weer kan worden vrijgegeven tijdens de overdracht naar het product.
  2. Kies het sublimatie artikel dat je wil bedrukken. Sublimatie artikelen kunnen van allerlei verschillende materialen zijn, zoals keramiek, glas en roestvrij staal. Deze artikelen zijn voorzien van een polymeercoating. Tenzij het artikel gemaakt is van polyester, zoals telefoonhoesjes en broodtrommels.
  3. Plak met hittebestendige tape het geprinte ontwerp met de inktzijde op het product, en plaats het in de mokkenpers of op de vlakpers. De pers zorgt voor de hitte en druk, waardoor de opgedroogde hittegevoelige inkt gasvormig wordt. Tegelijkertijd geeft het sublimatiepapier de gasvormige inkt vrij en neemt het product de inkt weer op. Zodra je het product afkoelt, ‘sluit’ de coating en is het product bedrukt! Het is belangrijk dat je hierbij de juiste temperatuur, druk en tijd instelt. Want de juiste instellingen zorgen voor het mooiste eindresultaat. De instellingen zijn afhankelijk van het gekozen materiaal.

Het resultaat? Een haarscherpe, fotorealistische bedrukking die één is met je product. Het vormt geen laagje op je product, maar het zit ín de coating. Dit maakt ook dat de bedrukking kras- en wasbestendig is. Hartstikke duurzaam!

Wat kan ik sublimeren en wat heb ik hiervoor nodig?

Welke verbruiksmaterialen en hardware je precies nodig hebt, hangt af van wat je wil sublimeren. Voor een duidelijk overzicht, tips en adviezen van Technotape, lees: Aan de slag met sublimatie.

Kan Technotape mij adviseren?

Jazeker! Technotape is de sublimatie groothandel in Nederland en we denken graag met je mee. Neem voor vragen en persoonlijke advies gerust contact met ons op.

Tags: sublimatie

De met een * gemarkeerde velden zijn verplicht.